UTRECHT - Het is vrijdagmiddag druk op de Nederlandse wegen. Veel mensen trekken er in het pinksterweekeinde een paar dagen op uit. Tegen 15.00 uur had de verkeerscentrale TIC 25 meldingen van files, met een gezamenlijke lengte van 129 kilometer.

Vooral richting het zuiden en de Veluwe is het druk, aldus een woordvoerder. Op de A2 bij Eindhoven en op de rondweg rond de stad stond halverwege de middag 12 kilometer file.

Richting de Veluwe op de A50 vormde het verkeer halverwege de middag een file van negen kilometer. Op dat moment was er op de A12 Den Haag richting Utrecht door een ongeval elf kilometer file.

De vakantiedrukte begon tegen 11.00 uur, om 13.30 uur stonden er al zestien files met een totale lengte van 68 kilometer. De grootste drukte moet nog komen: aan het einde van de middag. Het verkeer geeft eenzelfde beeld als vorig jaar. Toen was het rond .00 uur het drukste met 51 files met een gezamenlijke lengte van kilometer.

Vakantie

Ongeveer 900.000 Nederlanders trekken er tijdens Pinksteren op uit voor een vakantie. Tweederde van hen blijft in eigen land. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen overnachten zij vooral in (sta)caravans, vouwwagens, tenten of in een bungalow. Bij mooi weer zijn kust en strand in trek voor een dagje uit.

Pinkpop

Muziekfestivals en jaarmarkten zijn ook favoriete bestemmingen voor een uitje. Zo heeft in het Limburgse Landgraaf het festival Pinkpop plaats, in Friesland de Elfsteden Fietstocht en in Amsterdam het Tros Jubileum.