RIJSWIJK/NOORDWIJK - Premier Kok waarschuwt de kiezers voor Pim Fortuyn. Als Fortuyn na de Tweede-Kamerverkiezingen aan de macht komt, zullen er volgens de minister-president meer werklozen komen. De lastendruk voor burgers zal stijgen en de bevolking wordt uit elkaar gespeeld, heeft Kok zaterdag gezegd in een interview met de Volkskrant.

Fortuyn daagt Kok uit om met hem in debat te gaan. Hij zei zaterdag bij opnames van het RTL-tv-programma Business Class: "Als ik als opvolger van Kok zo'n ramp voor het land zou zijn, laat Kok dat dan in een discussie met mij proberen duidelijk te maken."

In het interview verbaast Kok zich erover dat de populariteit van paars in korte tijd sterk gedaald is. Volgens Fortuyn bewijst dit, dat "Kok het contact met de samenleving totaal verloren heeft."

Niet experimenteren

Kok zegt in het interview ook: Juist nu het economisch wat minder gaat, is het niet het moment om maar wat te gaan experimenteren. "Nederland zal met het uitvoeren van Fortuyns plannen een hoge sociale en economische prijs gaan betalen. Maar hij heeft wel degelijk iets te melden", aldus Kok.

Volgens Kok maakt Fortuyn een karikatuur van de prestaties van de laatste twee, paarse, kabinetten. Zo verleidt hij Nederland tot "onverantwoorde, onbezonnen avonturen."

Kok verwijt Fortuyn dat hij met twee maten meet en niet erg tegen een stootje kan. Enerzijds strooit hij de meest "gruwelijke verdachtmakingen", die soms over de grenzen van het aanvaardbare gaan. Maar zodra iemand maar even in zijn richting wijst, is hij op zijn tenen getrapt.

Zaadje

Kok is heel erg bezorgd over de uitspraken van Fortuyn over asielzoekers. "Er is slechts een heel klein zaadje nodig om het plantje van onverdraagzaamheid te laten groeien, om de mensen tegenover elkaar op te zetten."