ZANDVOORT - De politie is vrijdag een onderzoek begonnen naar de daders van de moordaanslag op Gijs van Dam jr. De 37-jarige man werd vrijdagochtend in zijn auto voor zijn woning aan het Ir. G. Friedhoffplein in Zandvoort neergeschoten. Aan het begin van de middag overleed Van Dam jr. aan zijn verwondingen in het VU-ziekenhuis in Amsterdam.

De politie heeft een rechercheteam geformeerd van vijftien à twintig man. Direct na de aanslag kamden tientallen politieagenten de omgeving uit, ook werd een helikopter ingezet. Getuigen zagen hoe één man de schoten loste waarna hij bij een andere man in een auto stapte. Deze auto werd even later om de hoek van het plein brandend teruggevonden. De twee mannen zouden in een andere auto zijn weggereden. Van hen ontbreekt elk spoor.

Hasjhandelaar

Het slachtoffer is de zoon van de vroegere hasjhandelaar Gijs van Dam sr., die al jaren een bekende is in de Amsterdamse onderwereld. Het was niet de eerste moordaanslag op de jonge Van Dam. In december 2002 werd hij neergeschoten voor zijn toenmalige woning in Amsterdam-Buitenveldert door twee mannen op een motor. Hij overleefde de aanslag, maar raakte invalide.

Ontvoerd

In oktober 1985 werd de toen 18-jarige Gijs van Dam ontvoerd en vastgehouden in een woning in Lelystad. De bende wilde 8 miljoen gulden losgeld van de oude Van Dam. De jongen kwam echter vrij zonder dat er iets was betaald.

Vlak na de ontvoering van zijn zoon werd Gijs van Dam sr. opgepakt toen hij samen met Sam Klepper werd betrapt bij het uitladen van een busje met hasj. Klepper werd in oktober 2000 in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten.

In de jaren zeventig en tachtig was Van Dam sr. een grote naam in de Amsterdamse onderwereld wat betreft de import van hasj. Hij werd begin jaren tachtig in Frankrijk veroordeeld tot twintig jaar celstraf, maar kwam na een paar jaar al weer vrij.

Endstra

De aanslag op Van Dam jr. komt anderhalve week na de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra. De omstreden zakenman die nauwe banden met de onderwereld zou hebben gehad, werd op 17 mei op klaarlichte dag voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan doodgeschoten.

Liquidaties

Amsterdam en omgeving worden al jaren geteisterd door een golf van liquidaties en aanslagen in het misdaadmilieu. Politie en justitie zijn er tot dusver niet in geslaagd zaken op te helderen en de daders voor de rechter te brengen. Uitzondering is de verdachte van de moord op de Bulgaarse crimineel Constantin Dimitrov die donderdag voor de rechter verscheen. Het Openbaar Ministerie eiste achttien jaar celstraf. Die eis was zo hoog om potentiële huurmoordenaars af te schrikken, zei officier van justitie A. van Dam donderdag.