WASHINGTON - De Amerikaanse strijdkrachten gaan waarschijnlijk ongeveer vierhonderd JSF-gevechtsvliegtuigen (Joint Strike Fighter) minder aanschaffen wegens de hoge kosten. Dat heeft de Amerikaanse krant Wall Street Journal vrijdagavond bericht. Het blad baseert zich op functionarissen bij de marine en het ministerie van Defensie.

Volgens zegslieden bij de marine en het korps mariniers moet het budget voor de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen met ongeveer 30 procent worden verminderd. "We hebben niet genoeg geld om voor de vliegtuigen te betalen", aldus een functionaris van Defensie tegenover Wall Street Journal.

Dat betekent dat de marine en het korps mariniers 680 JSF-toestellen aanschaffen in plaats van de eerder beoogde 1089. In totaal wilde het Amerikaanse leger 2800 JSF-toestellen kopen.

Pentagon

Er is nog geen concreet voorstel ingediend, omdat functionarissen zich nog zouden beraden hoe groot de reducties moeten zijn. Functionarissen bij het Pentagon wijzen erop dat de productiekosten voor de overige deelnemers in het project hoger zullen uitvallen en reducties de onderhandelingen met andere partners in het project in gevaar kunnen brengen.

Nederland

Als besloten wordt tot vermindering van het aantal JSF-toestellen, zal dat ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor Nederland. De regering besloot vorige maand mee te doen aan de verdere ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig JSF. Aan de Nederlandse deelname hangt een prijskaartje van 858 miljoen euro. Het kabinet zal vrijwel zeker kiezen voor de JSF als opvolger van de F16, die vanaf 2010 vervangen moet worden.

Keuze

Een deel van de Tweede Kamer ziet liever dat de regering een nieuw jachtvliegtuig van de plank koopt. De regering denkt echter dat Nederland dan uiteindelijk duurder uit is en dat voor de Nederlandse luchtvaartindustrie een prachtige kans blijft liggen om op hoog technologisch niveau in de wereld mee te kunnen draaien.

Het Nederlandse luchtvaartcluster bereikte donderdag overeenstemming met het ministerie van Economische Zaken over deelname, waarmee de laatste hobbel werd genomen. De meeste fracties komen dinsdag bijeen om zich over het kabinetsvoornemen te buigen. Het debat tussen de vier meest betrokken bewindslieden en de Kamer vindt vervolgens een week later plaats op 2 april.

/NIEUWSBesluit opvolger F-16 uitgesteldVeel tijd voor voorstanders van JSF bij hoorzitting