AMSTERDAM - De 35-jarige oud-leerling die op 23 januari zijn vroegere meester op de Mgr. Hermusschool in Amsterddam neerstak, staat vrijdag terecht voor de rechtbank in de hoofdstad. D.S. moet zich verantwoorden voor poging tot moord dan wel doodslag.

S. stak de medewerker van de school voor dove en slechthorende kinderen vijf keer, in hart, borst en buik. Het slachtoffer lag dagenlang in kritieke toestand in het ziekenhuis. De man is nog steeds niet aan het werk, maar wel zo goed hersteld dat een woordvoerder van de school verwacht dat hij nog voor de zomervakantie een deel van zijn werk kan oppakken.

Motief

De doofstomme verdachte heeft steeds als motief aangevoerd dat de schoolmedewerker hem vroeger seksueel misbruikte. Tot begin mei had de politie geen enkel aanknopingspunt voor deze verklaring gevonden.

De politie ging nog praten met oud-klasgenoten van S., die wellicht enige duidelijkheid in de zaak zouden kunnen scheppen. Tijdens de pro-formazitting eerder deze maand werd al duidelijk dat deskundigen de kans groot achten dat S. nogmaals in de fout gaat.

Zelf denkt S. daar heel anders over, want zo verwoordde zijn advocaat K. Lieuw On het voor hem: ,,Hij heeft God beloofd nooit meer een wapen te dragen.''