HILVERSUM - Voor het eerst is de Lijst Pim Fortuyn in de peilingen gezakt. Als er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden zijn, zou Fortuyn 23 zetels hebben behaald. Dat is een zetel minder dan in de peiling van vorige week.

In de wekelijkse politieke barometer, een representatieve peiling onder 1200 Nederlanders van bureau Interview-NSS in opdracht van het televisieprogramma Nova, handhaafde de PvdA zich vrijdag met 32 zetels als grootste partij. Het CDA volgt de sociaal-democraten met een zetel minder.

VVD

Ten opzichte van een week geleden wint de VVD een zetel en komt op 25. Van de overige partijen zijn alleen de SP en de ChristenUnie op de barometer in beweging. De SP, net begonnen met de campagne, klimt van 5 naar 6, de ChristenUnie zakt van 7 naar 6. Volgens de peiling kunnen D66 (7), GroenLinks (12), SGP (2) rekenen op het zelfde aantal zetels als de vorige week. Nieuwkomer Leefbaar Nederland staat net als 15 maart op 6 zetels.

Verdeling

Vergeleken met de huidige verdeling in de Tweede Kamer verliezen de drie coalitiepartijen (PvdA, VVD en D66) 33 zetels. Met 68 zetels is Paars ver verwijderd van een meerdeheid. Met de huidige peiling als resultaat is wel een rechtse coalitie van CDA, VVD en Lijst Pim Fortuyn (79 zetels) en een brede centrumcoalitie van PvdA, CDA en VVD (88 zetels) mogelijk.

Na de gemeenteraadsverkiezingen is het aantal kiezers dat het nog niet weet aan het dalen. Deze week was dat 21 procent. Vorig maand was dat meer dan 30 procent.