KEULEN - De Duitse justitie heeft een massale klopjacht gehouden op de verdwenen Kalief van Keulen, de radicale imam Metin Kaplan. De geestelijke verdween woensdag spoorloos nadat een Duitse rechtbank zijn uitlevering aan Turkije had goedgekeurd. Aan het begin van de avond staakte de justitie de zoektocht en trok het arrestatiebevel in.

Volgens de rechtbank in Keulen mag Kaplan de komende twee maanden niet worden uitgeleverd. Hij moet binnen die tijd opnieuw een gedoogstatus aanvragen bij het vreemdelingenbureau.

Honderd politierechercheurs hielden zich vóór die uitspraak bezig met de opsporing van Kaplan. Verscheidene bekende verblijfplaatsen van de Kalief zijn doorzocht maar dat leverde niets op, aldus een woordvoerder van de politie in Keulen.

De autoriteiten sluiten niet uit dat de 51-jarige moslimextremist de wijk heeft genomen naar Nederland. Een woordvoerder van de vreemdelingendienst van de gemeente Keulen benadrukte donderdagmiddag op de Duitse televisie dat Kaplan in Nederland over aanhangers beschikt. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken verbood eerder al de in Nederland geregistreerde stichting Dienaren Van De Islam, omdat die activiteiten van Kaplan in de Bondsrepubliek zou financieren.