AMSTERDAM - De verkeersleiders van vliegveld Los Rodeos op Tenerife zaten voetbal te kijken toen in 1977 een KLM-toestel frontaal op een ander vliegtuig botste. Dat bevestigt een ooggetuige van de vliegramp zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.

De schrijvers van het boek Tragedie op Tenerife kwamen de voormalig reisleidster van Airtour Belgium op het spoor na de presentatie van hun boek in februari.

De vrouw hoorde het belastende feit direct na de ramp uit de mond van de luchthavendirecteur. Deze bedreigde haar met de dood als zij er ooit iets over los zou laten.

Nederlandse vooronderzoekers van de Rijksluchtvaartdienst bevestigden destijds dat ze geluiden van een voetbalwedstrijd hoorden tijdens het beluisteren van de geluidsbanden van de verkeerstoren. In het officiële Spaanse onderzoeksrapport ontbrak echter elke verwijzing naar een voetbalwedstrijd.

Samenloop

Amerikaanse en Spaanse deskundigen die het ongeval onderzochten, legden de schuld bij de KLM-gezagvoerder. Hij zou te vroeg en zonder toestemming van de verkeersleiding zijn vertrokken. De Raad voor de Luchtvaart kwam op basis van een rapport van de Rijksluchtvaartdienst echter tot de conclusie dat het ongeluk te wijten was aan een samenloop van omstandigheden.

De vliegramp op 27 maart 1977 kostte aan 583 mensen het leven. Woensdag wordt de ramp voor het eerst na 25 jaar herdacht in een bijeenkomst met honderden nabestaanden.