AMSTERDAM - De rangerende dubbeldekstrein waar vorige week vrijdag bij Amsterdam Centraal Station een volle intercity opreed, is door het rode sein gereden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat is de eerste conclusie van de Raad voor de Transportveiligheid, dat onderzoek doet naar het ongeval. De Raad heeft dat donderdag laten weten. Bij de botsing raakten twintig mensen gewond. Het treinverkeer rond Amsterdam kwam geheel stil te liggen en kwam pas na het weekeinde weer volledig op gang.

De Raad voor de Transportveiligheid denkt het volledige onderzoek dit jaar af te ronden. Daarbij zal de raad in het bijzonder stilstaan bij het het Automatische Trein Beïnvloedingssysteem (ATB).

Verouderd

Eerdere treinongevallen, in Eindhoven en Dordrecht hebben de raad al tot de conclusie gebracht dat het ATB verouderd is. Het systeem laat treinen die door een rood sein rijden stoppen, maar werkt niet als de trein langzamer dan 40 kilometer per uur rijdt.

Voorzitter mr. Pieter van Vollenhoven van de Raad voor de Transportveiligheid liet donderdag nog in een brief aan de Tweede Kamer weten af te zien van nader onderzoek als duidelijk is dat het ongeval bij Amsterdam CS te wijten is aan een gebrek aan het ATB.Volgens een woordvoerder van de Raad staat inmiddels vast dat het onderzoek wordt voortgezet. Wel meent hij dat al duidelijk is dat het ATB niet in werking is getreden omdat de trein daarvoor naar alle waarschijnlijkheid te langzaam reed.