ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie beschouwt naast drie ambtenaren zeker vijf andere personen als verdachte in het onderzoek naar de bouwfraude. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket dat hier onderzoek naar doet, lopen er acht gerechtelijke vooronderzoeken.

Behalve de invallen bij de drie ambtenaren zijn er nog vijf andere doorzoekingen in woningen gedaan. Het gaat vermoedelijk om medewerkers of directeuren van bouwbedrijven.

Justitie mag pas een woning binnenvallen om bewijs te verzamelen als er sprake is van een concrete verdenking van een strafbaar feit tegen een persoon. In dat geval moet er een gerechtelijk vooronderzoek zijn gestart.

De invallen werden gedaan in verband met het strafrechtelijk onderzoek naar fraude in de bouwwereld en de daarmee samenhangende fraude. In totaal deden politie en justitie dinsdag op 58 adressen huiszoekingen. Naast de acht woningen gebeurde dat in zes gebouwen van overheidsdiensten en 44 bedrijfsvestigingen.

Het door justitie meest belaagde bedrijf, het Groningse Koop Holding, geeft geen commentaar op de huiszoekingen. "We doen daarover geen enkele mededeling lopende het onderzoek", aldus een woordvoerster van Koop.