LONDEN - De Britse politie heeft donderdagochtend op verzoek van de Verenigde Staten een radicale imam gearresteerd. Dat maakte een woordvoerster bekend.

De 47-jarige moslimgeestelijke Abu Hamza al-Masri had in zijn preken regelmatig tot haat tegen Groot-Brittannië en het westen in het algemeen opgeroepen. Washington wil zijn uitlevering. Londen besloot hem vorig jaar zijn Britse nationaliteit af te nemen na aantijgingen dat hij het terrorisme zou steunen. Hij werd Brit door een Britse te trouwen.

Begin 2003 viel een antiterreureenheid van de politie de moskee van al-Masri in het Noord-Londense Finsbury Park binnen. De extremistische imam kreeg te horen dat hij niet langer in het gebedshuis mocht preken. Al-Masri sprak voortaan buiten de moskee zijn volgelingen toe.

Terroristen

Naar verluidt zouden terroristen die de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten pleegden, regelmatig de moskee in Noord-Londen hebben bezocht. De geestelijke zelf beweert dat hij nooit personen voor het al-Qaeda-netwerk rekruteerde. Hij geldt wel als bewonderaar van al-Qaeda-topman Bin Laden.

Al-Masri is in Egypte geboren. Hij vocht in de jaren negentig in Afghanistan. Door de verwondingen die hij daar opliep, heeft hij nog maar een oog en een stalen haak in plaats van zijn rechterhand.