DEN HAAG - Zoals een kibbelend echtpaar in scheiding is minister Donner van Justitie donderdag hardhandig in de clinch geraakt met de Tweede Kamer over een nieuw systeem van alimentatie voor kinderen. De Kamer wees unaniem en faliekant het wetsvoorstel af maar Donner weigerde het direct in te trekken, tot grote ergernis van de fracties.

De minister begon daarop gewoon met de uitleg van het nieuwe stelsel, dat ertoe moet leiden dat kinderalimentatie voortaan standaard naar inkomen wordt berekend. "De minister doet voorkomen dat de Kamer het niet weet of begrijpt maar er is sprake van een fundamenteel verschil van mening", verwoordde Dittrich van D66 de ergernis.

Alimentatiestelsel

De Kamer denkt dat zo'n forfaitair alimentatiestelsel, wat de kern is van het wetsvoorstel, niet goed uitpakt. Daarnaast hadden de fracties nog meer uiteenlopende kritiek. Ook de Raad van State, de rechters en gemeenten waren eerder al negatief over het wetsvoorstel.

Als het nieuwe systeem er niet komt, valt er een gat in het budget van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken. Het gaat om bezuinigingen die zijn ingeboekt, omdat minder beroep wordt gedaan op de bijstand. Het gat loopt op van 50 miljoen euro dit jaar tot miljoen over drie jaar.

De Kamer heeft nu unaniem een motie ingediend om Donner te dwingen het wetsvoorstel in te trekken. Daar wordt woensdag over gestemd. Donner zal de wens in het kabinet bespreken maar wil nog steeds niet weten van intrekking. "De regering dient niet lichtvaardig een wetsvoorstel in. Eventueel zullen wij alsnog gemotiveerd aangeven waarom we dit zo willen doen."