DEN HAAG - Den Haag heeft vanaf donderdag een woongemeenschap voor Marokkaanse ouderen. De Marokkaanse ambassadeur Ali el Mhamdi opent 'Dar Es Salaam' (Huis van Vrede) donderdagmiddag officieel. In de groep van 34 woningen aan de Fischerstraat delen Marokkaanse -plussers voortaan in groepsverband hun toekomst.

Met dit project is er volgens woningstichting Haag Wonen voor het eerst binnen Europa sprake van een woongroep speciaal voor Marokkaanse ouderen. De bewoners beschikken over twee gemeenschappelijke ruimten, een voor mannen en een voor vrouwen. Ook is er een afgesloten tuin. Tot nu toe zijn achttien woningen verhuurd.

Eerste generatie

De twee-, drie- en vierkamerappartementen van het complex zijn rolstoelvriendelijk. Ze zijn uitgerust met een elektrische deuropener, een videofoon en een gemeenschappelijke satellietantenne. In 'Dar Er Salaam' komen in eerste instantie ouderen van de eerste generatie immigranten te wonen Marokkaanse ouderen namen zelf het initiatief voor het project.

De huidige bewoners zijn overigens bekenden van elkaar. De woongemeenschap is de elfde in Den Haag voor oudere allochtonen. De opening van het woonproject vindt plaats in de gemeenschappelijke tuin. Behalve de Marokkaanse ambassadeur zijn de Haagse wethouders Hilhorst en Klijnsma bij de onthulling van de naam aanwezig. Tien witte duiven, symbool van de vrede, worden losgelaten bij de opening van het 'huis van de vrede'.