AARLEN - Marc Dutroux is schuldig aan alle punten in de tenlastelegging. Dat heeft openbaar aanklager Bourlet donderdagmorgen gezegd in het slot van zijn betoog. Ook de ontvoering van de meisjes Julie en Mélissa komt op zijn conto. Dutroux heeft betrokkenheid daarbij ontkend.

Bij juryzaken in België wordt de eis voor de strafmaat pas geformuleerd zodra de jury het 'schuldig' heeft uitgesproken. Belgische media speculeren er al op dat, gezien de toonzetting in het requisitoir, de aanklager zal aansturen op de maximale straf voor Dutroux: levenslang.

Nihoul

Bourlet acht ook medeverdachte Michel Nihoul schuldig. Hij zou opdrachtgever zijn voor de ontvoering van Laetitia. De aanklager baseert zich op getuigenverklaringen. De betrokkenheid van Nihoul heeft altijd voor verdeeldheid gezorgd in België. Met Nihoul erbij is er mogelijk sprake van een groter netwerk van pedofielen, is daarbij de gedachte.

De aanklager baseert zich tegen Dutroux vaak op indirect bewijs. Hij schuift hem de ontvoering van Julie en Mélissa in de schoenen omdat Dutroux al langer van plan was meisjes te kidnappen, het al eerder gedaan heeft en het feit dat de lijken van de meisjes in zijn tuin zijn gevonden. Ook de verklaringen van zijn ex-echtgenote Michelle Martin spelen een rol. De verkrachtigen van de overleden slachtoffers zijn evenmin hard te maken. "Maar ik ken geen enkel levend slachtofofer van Dutroux dat niet getuigt over zijn obsessie om te verkrachten'', hield Bourlet de jury voor.

Donderdagmiddag wordt een begin gemaakt met de verdediging van Dutroux. Pas volgende week donderdag zijn alle pleidooien van alle advocaten afgerond, zo is de planning.