UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen stellen twee extra treinen beschikbaar voor FC Utrecht-supporters die volgende week vrijdag naar de bekerwedstrijd van hun club tegen Ajax 2 in Amsterdam willen. De twee treinen zijn goed voor zestienhonderd personen extra.

De NS kwamen wel met drie voorwaarden. De autoriteiten in Amsterdam moeten akkoord gaan. Ajax moet extra kaartjes beschikbaar stellen en de supportersvereniging van FC Utrecht moet voldoende veiligheidsmaatregelen treffen.

Aan één voorwaarde wordt in elk geval niet voldaan: Ajax houdt voet bij stuk. "Wij blijven bij de afspraak dat Utrecht zestienhonderd kaartjes krijgt", aldus een woordvoerder van Ajax.

De NS wilde aanvankelijk twee treinen voor zestienhonderd personen inzetten, omdat de Utrecht-aanhang voor het duel zestienhonderd kaarten had gekregen.

De twee extra treinen zijn een tegemoetkoming aan FC Utrecht-aanhangers en hun supportersvereniging. Die eisten meer vervoer naar de bekerwedstrijd tussen Ajax 2 en FC Utrecht in de Amsterdam ArenA. Om hun eis kracht bij te zetten, legden zij donderdagavond het treinverkeer rond Utrecht plat.

Niet gezwicht

De NS zetten voor de extra treinen overigens geen extra materieel in. De treinen rijden indien nodig twee keer naar Amsterdam en terug, aldus een woordvoerder. Hij vindt niet dat zijn bedrijf gezwicht is voor de dreigementen van de Utrecht-aanhang om vrijdag het treinverkeer opnieuw plat te gooien. "Als blijkt dat er meer behoefte is aan vervoer en we kunnen leveren dan doen we dat."

Van de vraag naar extra vervoer is volgens hem eigenlijk nog geen sprake zolang Ajax de extra kaarten niet toegezegt. De NS bekijkt nog of ze de donderdag geleden schade op de supporters kan verhalen.

Verrast

FC Utrecht was verrast door de actie van de supporters. "Uiteraard keuren wij dit af. Wij vinden het een vreemde zaak", aldus een woordvoerder. "Wij hebben de supportersvereniging constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Dus zij weten exact wat er speelt."

Volgens de woordvoerder moest FC Utrecht twee weken geleden akkoord gaan met de toewijzing van 1600 kaarten, "omdat de NS niet meer dan twee treinen kon inzetten". "In die fase was Ajax bereid meer kaarten beschikbaar te stellen maar de NS kon met geen mogelijkheid meer treinen laten rijden. Vandaar dat het aantal is bepaald op 1600", aldus de woordvoerder.

Voorzitter B. ten Boden van de supportersvereniging is erg tevreden, ondanks het feit dat de NS 1600 supporters minder naar Amsterdam willen vervoeren dan hij had gewenst. Ten Boden verwacht dat Ajax de 1600 extra kaarten alsnog beschikbaar zal stellen. "Ajax laat ons nu de gifbeker helemaal leegdrinken, ik had niet anders verwacht."

Ten Boden denkt dat de autoriteiten in Amsterdam Ajax zullen dwingen de kaarten beschikbaar te stellen om daarmee problemen rond de wedstrijd te voorkomen. Eerder gaf hij al aan dat de Utrecht-aanhang waarschijnlijk toch naar de Arena zal afreizen, of ze nu kaarten heeft of niet. Maandag overleggen de betrokken partijen verder over de nieuw ontstane situatie.

/NIEUWSFC Utrecht-fans leggen uit protest treinverkeer stil