AMSTERDAM - De prijs van softijs is sinds 1998 gemiddeld met 65 procent gestegen. De inflatie sinds dat jaar is ongeveer de helft. Dat is een van de conclusies die Algemeen Dagblad heeft getrokken uit de ijstest die de krant heeft gehouden. Van de zestig bezochte ijsverkopers verkoopt Theo Clevers uit het Limburgse Arcen het lekkerste vanille- en aardbeienijsje.

Uit de test zou blijken dat tien van de zestig geteste bedrijven niet voldoen aan de gestelde eisen in de Warenwet. Dat zijn er volgens Algemeen Dagblad minder dan zes jaar geleden. Het bedrijf Arty in Rotterdam-Zuid deed het belabberd in de test. Zowel op het gebied van smaak als op het gebied van hygiëne kwam een dikke onvoldoende uit het ijshoorntje rollen.

Er is overigens een groot verschil in prijs. Winzo in Vlaardingen biedt honderd gram te koop aan voor een bedrag van 64 eurocent en is daarmee het goedkoopst. Het duurst is Ben & Jerry's in Amsterdam, waar de liefhebber een bedrag van 2,30 euro voor honderd gram ijs moet neertellen.