RIJSWIJK - Alsof de pil in de lucht hangt; ieder voorjaar stijgt het pilgebruik bij vooral jonge vrouwen die voor het eerst een anti-conceptiemiddel gebruiken. Dat constateert het onderzoeksbureau IMS Health op basis van haar statistieken.

"Het gaat vooral om jonge vrouwen tussen de 15 en 19 jaar. Veel Nederlandse meiden zien in het naderen van de zomervakantie een aanleiding om zich te verdiepen in voorbehoedsmiddelen zoals de anticonceptiepil en condooms", constateert communicatieadviseur R. van Kouwen op basis van de cijfers van IMS Health.

Cijfers over dit voorjaar, ofwel het tweede kwartaal, zijn weliswaar nog niet beschikbaar, maar IMS Health verwacht net als andere jaren dat deze trend zich voortzet. In 2003 werden in het tweede kwartaal 94.000 recepten voor de pil uitgeschreven, in het derde kwartaal waren dat er 80.000 en in het vierde kwartaal bijna .000. "Ook in de jaren daarvoor zie je dezelfde ontwikkeling", aldus Van Kouwen.

De trend heeft alles te maken met de zomervakantie en om die reden heeft Wyeth Pharmaceuticals in Hoofddorp de internetsite depilopvakantie.nl geopend waarop adviezen en tips worden gegeven.

De site geeft antwoorden op vragen als hoe je je menstruatie kunt uitstellen en of de pil nog voldoende bescherming biedt na overgeven.