DEVENTER - Deventer is in de ban van een lange reeks brandstichtingen. Sinds begin dit jaar waren er al ongeveer honderd branden in de Hanzestad. De meest recente was in de nacht van dinsdag op woensdag bij een bedrijfspand aan de Rigastraat.

De politie in Deventer heeft woensdag laten weten extra waakzaam te zijn en heeft sinds vorige week het onderzoeksteam uitgebreid tot veertien rechercheurs. Ook worden vooral 's nachts meer surveillances uitgevoerd. "Wat we precies aan extra's doen, zeggen we liever niet", aldus een woordvoerder van de politie in Deventer.

Oorzaak

De opvallend lange reeks branden bestaat uit relatief kleine brandjes in onder meer containers en auto's. Ook zijn in korte tijd al enkele bedrijven grotendeels verwoest. De oorzaak van de laatste brand wordt nog onderzocht, maar volgens de politie is in de meeste gevallen sprake van brandstichting. Dit gebeurt vooral 's nachts. Sinds april is het aantal brandstichtingen toegenomen.

De politie gaat er niet vanuit dat de branden per se het werk zijn van een pyromaan. "We houden er rekening mee dat er sprake is van meerdere daders", aldus de woordvoerder. "Opvallend is dat de branden zich eerst concentreerden in de wijk Keizerslanden, maar nu uitwaaieren over de stad."

Schade

De omvang van de totale schade is moeilijk te schatten. "Daar waag ik mij niet aan. De meeste branden zijn relatief klein, maar kunnen wel gevaar opleveren voor mensen. Alleen de schade van de grote branden bij bedrijven loopt al in de miljoenen", aldus de woordvoerder.

De politie adviseert de inwoners van Deventer brandbare spullen zoveel mogelijk op te ruimen en niet buiten op te slaan. Als dit niet anders kan, wordt geadviseerd de goederen niet dicht bij gebouwen neer te zetten. Verder hoopt de politie dat extra waakzaamheid van de bevolking kan helpen om de serie branden op te lossen.

Verwoest

Door de brand aan de Rigastraat in de nacht van dinsdag op woensdag is een bedrijfsverzamelgebouw van ongeveer duizend vierkante meter grotendeels verwoest. Het vuur in het pand, waar gehandeld werd in metaalbewerkingsmachines, is volgens de brandweer rond 00.45 uur opgelaaid en werd ontdekt door politiemensen die extra surveilleerden vanwege de brandstichtingen.