BRUSSEL/ANTWERPEN - De rechtbank in Antwerpen heeft woensdag een voormalige wethouder van de Vlaamse gemeente Kalmthout een voorwaardelijke celstraf van tien maanden gegeven voor het doodschieten van zijn Nederlands buurjongetje Victor van der Werf. De officier van Justitie had eerder een jaar celstraf geëist.

Wethouder S. raakte rond kerst 2001 bij een schietoefening in zijn tuin per ongeluk zijn zesjarige buurjongetje, dat zwaargewond werd overgebracht naar het ziekenhuis. Het kind overleed daar drie dagen later. Kort daarop verhuisde de familie Van der Werf terug naar Leeuwarden. Voor de voorwaardelijke straf geldt een termijn van vijf jaar.

De liberaal S. trad na de schietpartij af als wethouder. Hij bleef wel aan als provincieraadslid in Antwerpen voor zijn partij. De rechter zei woensdag dat de politicus "onvoorzichtig" is geweest. Hij had volgens hem kunnen weten welk gevaar zijn wapen met zich mee kon brengen. Tijdens de rechtszitting had de buurman al zijn excuses aangeboden, hoewel hij eerder stelde dat de dood van de jongen "een afschuwelijke speling van het noodlot" was geweest.

De familie Van der Werf eiste ook een schadevergoeding van .000 euro van hun voormalige buurman. De rechter wees dat bedrag van de hand. S. zal wel een lager bedrag moeten betalen. Juridische experts zullen de exacte omvang daarvan nog vaststellen, aan de hand van de daadwerkelijk door de familie gemaakte kosten voor een psychische behandeling na de dood van de jongen.