MÜNSTER - De rechtbank in Münster bepaalt woensdagmiddag of de 37-jarige man die het meisje Wei Wei Hu ontvoerde, langer wordt vastgehouden in afwachting van strafrechtelijke vervolging. Het is nog onduidelijk of de man uiteindelijk in Duitsland of Nederland wordt vervolgd.

De 37-jarige verdachte moet om 14.00 uur voor de rechter verschijnen die bepaalt of hij voor de loop van het onderzoek kan worden vastgezet, het zogenoemde Untersuchungshaft. "Op basis van de door het Openbaar Ministerie (OM) aangeleverde bewijzen bepaalt hij of de verdachte vast blijft zitten", aldus de woordvoerder van het OM in Münster.

Gevangenhouding

"In principe zit er geen beperking aan het aantal dagen van dat Untersuchungshaft", stelt de woordvoerder. "Wel is het zo dat er na bepaalde tijd wordt gekeken of de gevangenhouding nog aan alle eisen voldoet. Als de verdachte geen advocaat heeft, gebeurt dat na drie maanden. Als hij wel een advocaat heeft, gebeurt dat na zes maanden. In de tussentijd staat het de verdachte vrij om zelf bezwaar tegen zijn gevangenhouding aan te tekenen."

Volgens het Duitse OM heeft de Nederlander op dit moment nog geen advocaat. Het is nog onduidelijk of de man uiteindelijk in Duitsland of Nederland wordt vervolgd. Volgens een woordvoerster van het OM in Zutphen vindt er de komende dagen nog overleg plaats met de Duitse justitie om te bepalen wat de beste optie is.