LONDEN - Een brand heeft een deel van de kunstcollectie van de Britse verzamelaar en miljonair Charles Saatchi vernietigd. Dat meldde de BBC woensdag. De schade loopt vermoedelijk in de miljoenen. Onder de verloren kunstwerken zijn mogelijk moderne klassiekers van Britse kunstenaars zoals Tracey Emin , Damien Hirst en de broers Jake en Dinos Chapman .

Het vuur brak maandag uit in het oosten van Londen in een pakhuis van Momart, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag en transport van kunst. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Meer dan honderd kunstwerken gingen in vlammen op. Saatchi zei compleet van slag te zijn door het verlies. Welke kunstwerken verloren zijn gegaan, wist hij nog niet precies.

Directeur Carole Hastings van Momart wilde niets kwijt over de vernietigde kunstwerken. Volgens haar is de brand begonnen in een pand naast de opslagplaats, die helemaal is verwoest.

Tot de klanten van Momart behoren de National Gallery, Tate Modern, Tate Britain en Buckingham Palace. Door de brand verliest Momart 5 tot procent van haar opslagruimte.