DEN HAAG - PvdA-leider Bos wil dat het besluit over eenhervorming van het kiesstelsel wordt uitgesteld. Hij zei datdinsdag voor de radiorubriek Met het oog op morgen. Bos sluit zichdaarmee aan bij VVD-fractievoorzitter Van Aartsen, die maandag alvoor uitstel pleitte.

Bos heeft net als Van Aartsen en de meeste andere Kamerfractiesgrote moeite met het voorstel van D66-minister De Graaf(Bestuurlijke Vernieuwing) om de kiezer in de toekomst twee stemmente laten uitbrengen: een op een landelijke- en een op een regionalekandidaat. Doel hiervan is de kiezer meer bij de politiek tebetrekken. Woensdag spreekt de Tweede Kamer met De Graaf over zijnplan.

Volgens Bos betreft dit een halfslachtige wijziging van hetkiesstelsel. Hij wil liever een fundamentele verandering, maar diekan pas na grondwetswijziging en dat lukt niet meer in dezekabinetsperiode. Persoonlijk is Bos, net als Van Aartsen, voor eendistrictenstelsel zoals dat ook in bijvoorbeeld het VerenigdKoninkrijk en Frankrijk bestaat. Zowel PvdA als VVD zijn hieroverechter intern verdeeld.