HILVERSUM - De klachtenlijn van het Landelijk Aktie KomiteeScholieren (LAKS) stond dinsdag roodgloeiend. In een dag kwamenongeveer 10.000 meldingen binnen, zei een woordvoersterdinsdagavond. Daarmee staat de teller tot nu toe op ruim 13.700klachten. De meeste eindexamenkandidaten (3000) klaagden over hetvwo-examen geschiedenis.

Volgens de woordvoerster klagen vwo-scholieren altijd veel overdit examen. Dit jaar ontstond onder meer verwarring over eenverkeerde bronverwijzing. De Centrale examencommissie vaststellingopgaven (Cevo), die de eindnormering vaststelt, heeft de foutinmiddels erkend en houdt daarmee rekening bij de beoordeling.

Ook over het havo-examen geschiedenis kreeg het LAKS veelmeldingen, ongeveer 2300. Zij ervoeren het examen als te moeilijken te lang.

Verder kwamen dinsdag nog veel klachten binnen over hetvwo-examen Nederlands van de dag ervoor, evenals het vwo-examenmanagement en organisatie dat eerder al plaatsvond.

Ernstig ongeluk

Een andere melding die het LAKS dinsdag binnenkreeg, kwam vaneen school in Amsterdam. Voor de examenzaal was een ernstig ongelukgebeurd, waarop de kandidaten uitzicht hadden. Deonderwijsinspectie beraadt zich nog over een oplossing.