SANTO DOMINGO/PORT-AU-PRINCE - Overstromingen alsgevolg van hevige regenval in het afgelopen weekeinde hebben in deDominicaanse Republiek en het aangrenzende Haïti aan meer dantweehonderd mensen het leven gekost.

De Dominicaanse grensplaats Jimaní is grotendeels verwoest doorde stromen water en aardverschuivingen. Ooggetuigen hebben ditgemeld uit de plaats, 200 kilometer ten westen van de Dominicaansehoofdstad Santo Domingo.

Vermist

In Jimaní zijn er volgens de chef van de burgerbescherming bijnatachtig doden geborgen en talrijke mensen worden vermist. Hijvreesde dinsdag dat het dodental zal verdubbelen. De meesteslachtoffers werden in hun slaap verrast door de stromen water enmodder. In de streek viel 25 centimeter water in 24 uur tijd.

Tussen Jimaní en de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, eenafstand van circa vijftig kilometer, zijn ook veel slachtoffers tebetreuren. De autoriteiten spreken van zeker veertig doden. Tennoordoosten van Port-au-Prince, is een dorp in een doorgaans drogerivierbedding door water en modder weggevaagd. In dit plaatsjevielen bijna zestig doden.

De Haïtiaanse hulpverleners schatten het aantal doden in ditland op meer dan 130. Veel van de slachtoffers in Jimaní zijnbovendien Haïtianen.

Grote schade

De autoriteiten in de Dominicaanse Republiek hebben dinsdagbericht dat in de minder getroffen centrale en oostelijke delen vanhet land zeker zeven doden vielen door het noodweer. Het waterheeft grote schade aangericht in de twee Caribische republieken.Die hebben al lang last van erosie. De door roofbouw uitgeputtegrond houdt geen water vast en zware regens zorgen voor snellewaterstromen.

Noodopvangcentra

Het regent nog steeds in het gebied. Volgens meteorologen blijfthet zeker tot woensdag hard regenen met zware windstoten. Ook opPuerto Rico is uitzonderlijk veel regen gevallen. Naar schattingzestig Portoricanen hebben hun toevlucht gezocht innoodopvangcentra, zo meldden lokale media dinsdag.

Op de eilandenAntigua en Barbuda zijn de scholen dinsdag gesloten wegens hetnoodweer. De autoriteiten vrezen daar ook overstromingen.