EL PASO- De Amerikaanse president Bush wil van het Congres een extra bedrag van 27 miljard dollar voor de strijd tegen het internationale terrorisme en voor het verbeteren van de binnenlandse veiligheid.

Al eerder had hij in zijn State of the Union van 28 januari, de Amerikaanse versie van de troonrede, de grootste stijging van defensie-uitgaven48 miljard te verhogen

Ook wilde hij 18,2 miljard dollar steken in het verbeteren van de veiligheid in eigen land, en zo'n 8,3 miljard dollar besteden aan het ontwikkelen van het rakettenschild en om de ruimte verder te militariseren.In totaal zouden de defensie-uitgaven omhooggaan tot 379 miljard dollar. Het Amerikaans Congres stemde daar destijds mee in.

Volgens Bush is er echter nog meer geld nodig. Van het extra bedrag wil hijvijf miljard besteden aan het beveiligen van de grens en de vliegvelden, "zodat de Amerikanen veiliger zijn dan ooit", aldus Bush. Verder is vijf miljard bestemd voor New York, waar op 11 september het World Trade Center werd vernietigd.

Uitgaven EU

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld zal het zeer moeilijk worden samen te blijven werken in de strijd tegen het terrorisme wanneer de Europese bondgenoten hun defensie-uitgaven niet verhogen. Een flinke uitbreiding van de Europese militaire budgetten zal er echter niet van komen.

In de drie grootste Europese economieën neemt het defensiebudget zelfs af: Frankrijk min 8,6 procent, Duitsland min 11,8 procent en in Groot-Brittannië min 6,1 procent, zo meldt het NRC Handelsblad

Nederlandse bijdrage

De Nederlandse bijdrage in de strijd tegen het terrorisme is 'zeer ruim aan de maat', aldus Kok. De marine heeft drie fregatten, vier maritieme patrouillevliegtuigen, twee mijnenjagers en een onderzeeër geleverd. De luchtmacht zet zes F-16's in. De Nederlandse militairen zullen voor maximaal twaalf maanden actief zijn in de regio.

In het 'Actieplan voor terrorismebestrijding en veiligheid' van het kabinet wordt vooral aandacht gegeven aan inlichtingen en veiligheid, de bewaking en beveiliging van defensieobjecten en informatie- en communicatiesystemen, bescherming tegen nucleaire, radiologische, biologische en chemische wapens en wetenschappelijk onderzoek. De kosten worden geraamd op ongeveer € 4,5 miljoen voor het begrotingsjaar 2002.