MÜNSTER - De man die ervan wordt beschuldigd dat hij de -jarige Wei Wei Hu uit Eibergen heeft gegijzeld en seksueel heeft misbruikt, zat vast in een tbs-kliniek in Utrecht. Hij was op het moment van de gijzeling niet teruggekeerd van zijn onbegeleid proefverlof. Hij had zich op 11 mei moeten melden, maar deed dat niet.

Dat heeft persofficier van justitie E. Heus dinsdag gezegd op een persconferentie op het gemeentehuis van Eibergen. De gijzelnemer liet Wei Wei dinsdagochtend in Münster in Duitsland vrij na onderhandelingen met de politie en gaf zich toen over. De gijzeling begon zondag.

Volgens de politie heeft de ontvoerder het meisje seksueel misbruikt in de Duitse plaats Gronau. Hoe ver dat is gegaan kon Heus nog niet zeggen. Artsen hebben het meisje inmiddels in een ziekenhuis in Münster onderzocht. Ze is verder niet gewond geraakt.

TBS-kliniek

De verdachte wordt volgens Heus al een aantal jaren in een TBS-kliniek verpleegd. Hij zit daar onder meer vanwege een ander zedendelict. "Hij zat in een periode van resocialisatie. Daarom had hij onbegeleid verlof", legde de persofficier uit. "Hij was niet van verlof teruggekeerd."

De man wordt woensdag voorgeleid aan de rechter in Duitsland. Hij wordt beschuldigd van een poging van ontvoering van twee meisjes in Duitsland en van gijzeling en seksueel misbruik van het Nederlandse meisje Wei Wei Hu. De komende week gaan de Nederlandse en Duitse autoriteiten overleggen hoe het onderzoek verder gaat en waar de man vervolgd gaat worden. Ook wordt dan gekeken naar een eventuele uitlevering van de gijzelnemer aan Nederland.

Tips

De politie kwam de TBS'er op het spoor door de honderden tips die zijn binnengekomen, liet districtschef T. Beelen van de politie weten. Een belangrijke tip ging over de diefstal van een Mercedes, die de verdachte heeft gebruikt.

De identiteit van de gijzelnemer kwam maandagochtend in beeld. Daarna moest de politie de man zien te vinden. Dat lukte de Duitse politie uiteindelijk. Vervolgens moest nog heel voorzichtig te werk worden gegaan, om ervoor te zorgen dat Wei Wei Hu veilig uit handen van haar gijzelnemer kon worden bevrijd.