HOEVELAKEN - Het aantal tips dat bij de anonieme meldlijn M. (Meld Misdaad Anoniem) is dit jaar zeer fors toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting M. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar zijn er 4182 tips gemeld. Vorig jaar waren dat er in diezelfde periode nog maar 1763. De tiplijn is vorig jaar landelijk ingevoerd.

Op dit moment zijn nog maar van 943 meldingen de resultaten bekend. Van de overige meldingen moet nog duidelijk worden wat zij gaan opleveren.

Bruikbaar

Achtenzestig procent van de meldingen waarvan het resultaat inmiddels bekend is, bestempelden politie en andere betrokkenen als bruikbaar. Op grond van deze tips werden 241 personen aangehouden en zijn 136 misdrijven opgelost.

De Stichting M. laat verder weten dat in 112 zaken de informatie die de politie via de meldlijn kreeg, van doorslaggevend belang was. In 197 zaken is een misdaad door tips uit deze bron aan het licht gekomen en in 61 gevallen is een verdachte hierdoor bekend geworden.

Drugshandel

Uit het onderzoek blijkt vooral een opvallende toename van het aantal tips over drugshandel. Ook zijn er meer meldingen over fraude en diefstal. Voor de stijging van tips over wapenhandel, voertuigcriminaliteit, vernielingen en terreur is volgens Stichting M. geen verklaring te geven.

De meldingen over moord en doodslag, mishandeling, bedreiging, zedenmisdrijven en mensensmokkel nemen iets af.