GRONINGEN - De kinderrechter heeft voor de rechtbank in Groningen werkstraffen tot zeventig uur en voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd aan vier jongens tussen de vijftien en achttien jaar oud uit het dorp 't Zandt (gemeente Loppersum). Ze werden onder meer veroordeeld voor stalking. De jongeren vielen vorig jaar stelselmatig mensen lastig.

Dat heeft de een woordvoerster van de rechtbank in Groningen dinsdag bekendgemaakt. Zittingen van de kinderrechter vinden achter gesloten deuren plaats.

Werkstraf

Een 16-jarige jongen kreeg een taakstraf van zeventig uur en drie weken voorwaardelijke jeugddetentie, een evenoude kompaan kreeg dezelfde straf. Een 15-jarige werd een werkstraf van zestig uur en eveneens drie weken voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd.

De 18-jarige veroordeelde kreeg een werkstraf van dertig uur. Hij werd vrijgesproken van belaging. Het kwartet zal in totaal tegen de euro schadevergoeding aan slachtoffers moeten betalen en geen contact meer zoeken met de slachtoffers.

De jongens maakten deel uit van een bende die vorig jaar lange tijd buurtbewoners angst aanjaagde door brandstichtingen, vernielingen en intimidaties. De vier kwamen voor de kinderrechter wegens vernieling en stalking, het stelselmatig lastigvallen van mensen.

Ze gooiden vuurwerk bij veelal willekeurige slachtoffers naar de woning, scholden en stichtten brandjes in de straten van het Groningse dorpje. Zelfs de politie werd gehinderd; politieauto's werden bekogeld.