LONDEN - Elke dag komen er ongeveer 6000 kinderen om het leven door het ontbreken van schoon water en sanitaire voorzieningen. Dat heeft de Britse omroep BBC vrijdag gemeld op gezag van de hulpverlenersorganisaties WaterAid en Tearfund.

De twee organisaties stellen in een rapport dat van alle ziekenhuispatiënten de helft een door water overgebrachte ziekte onder de leden heeft. De notitie is vrijdag gepresenteerd ter gelegenheid van Wereld Water Dag van de Verenigde Naties.

Trek naar de stad

WaterAid en Tearfund leggen een verband tussen het gebrek aan schoon water en de aanhoudende trek naar de steden in de armste landen van de wereld. De twee organisaties noemen Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, als voorbeeld.

De stad telde begin jaren zeventig ongeveer 250.000 inwoners. Op dit moment wonen er ruim 10 miljoen mensen in de stad. Een ambtenaar van Dhaka omschrijft de stad in de notitie van de twee hulpverlenersorganisaties als een "beerput", omdat het merendeel van de bewoners het zonder sanitaire voorzieningen moet stellen.

Ziektes

De meest voorkomende ziektes als gevolg van de schaarste aan schoon water en het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen zijn cholera, dysenterie, typhus en oogvliesontstekingen. Veel kinderen die blijven leven, lijden aan groeistoornissen of bloedarmoede, omdat ze parasieten met zich meedragen.

WaterAid en Tearfund stellen dat de trek naar de steden in veel landen voortduurt en dat de problemen daardoor steeds groter worden. De organisaties roepen de internationale gemeenschap daarom op meer geld beschikbaar te stellen voor betere sanitaire voorzieningen in de grote steden van ontwikkelingslanden.