WASHINGTON/RIJSWIJK - De 'Aziatische' drug Ya Ba, metamfetaminepillen, is sterk in opmars in het westen van de Verenigde Staten. Volgens USA Today van woensdag hebben federale agenten in Sacramento deze week acht mensen aangehouden wegens handel in deze vaak felgekleurde pilletjes.
Ya Ba
USA Today

De Amerikaanse douane heeft de afgelopen twee jaar zeker 45 ladingen onderschept in onder meer Los Angeles, San Francisco en Hawaii.

De pillen worden geproduceerd in Myanmar, het voormalige Birma, door de etnische minderheid Wa. Ze vinden op grote schaal hun weg naar Thailand, dat grote problemen heeft met mensen die verslaafd zijn aan de pillen. Via Thailand en Laos gaan de pillen naar de VS. Volgens de Amerikaanse narcoticadienst DEA worden de zendingen meestal gewoon per post verstuurd. De eerste Ya Ba-pillen doken in in de VS op. Soms bleken ze ook caffeïne of morfine te bevatten.

"Het is gewoon oude wijn in nieuwe zakken", aldus een woordvoerder van het Nederlandse Trimbosinstituut. "Het is een soort speed. In Nederland is dat toch een kleine markt, maar we krijgen met enige regelmaat wel vragen over Ya Ba." Hij denkt dat de populariteit te verklaren is uit de naam. "Ya Ba klinkt nieuw en spannend. Dat trekt kennelijk aan."

Volgens USA Today vallen veel uitgaande tieners in de VS voor Ya Ba wegens het vermeende langdurige effect ervan. De pillen worden meestal op zilverpapier gelegd en boven een vlam gehouden, waarna de rook wordt ingeademd. In Amerikaanse chatboxen op internet is Ya Ba ook een populair thema.