PARIJS - De Amerikaans-Britse ontwerpresolutie over Irak die maandag werd gepresenteerd in de VN-Veiligheidsraad moet worden verbeterd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, dinsdag gezegd.

"Het is een ontwerp, een ontwerp waarover gediscussieerd moet worden en dat moet worden verbeterd", aldus Barnier na een ontmoeting met Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie.

Nieuw bestuur

Het voorstel van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voorziet in een multinationale troepenmacht die na de machtsoverdracht op 30 juni in Irak nog zeker een jaar in dat land blijft. De ontwerptekst voorziet verder in het opzetten van een nieuw bestuur.

Barnier zei niet wat hij precies veranderd wil zien in het ontwerp. "Het gaat er niet om tegen de Verenigde Staten of Groot-Brittannië te zijn. Onze zorg is om te helpen een einde te maken aan deze tragedie. Het gaat vooral om eerlijkheid en geloofwaardigheid van het proces van de soevereiniteitsoverdracht", zei hij tegenover verslaggevers.

Grote fout

Een voormalige militaire adviseur van het Amerikaanse ministerie van Defensie, Richard Perle, zei dat Washington een "grote fout" maakt door niet onmiddellijk de macht over te dragen aan de Irakezen. Hij zei dat de Amerikanen hierdoor de rol van bezetter hebben ingenomen.

Iran pleitte dinsdag voor een "algehele soevereiniteitsoverdracht" aan de Irakezen op 30 juni. Teheran wil ook dat de Verenigde Naties een belangrijke rol spelen bij de machtsoverdracht.

Goede basis

Duitsland verwelkomde dinsdag de ontwerpresolutie. Minister Joschka Fischer van Buitenlandse Zaken zei dat het ontwerp een goede basis vormt voor consensus.