EIBERGEN - Terwijl rector W. Kok van Scholengemeenschap Het Assink in Eibergen de school dinsdagochtend betreedt, hangen twee docenten buiten de vlag in top. "Dit is geweldig", glundert de rector van oor tot oor. "Ik denk dat er ook vandaag van les geven niets komt, maar de reden is een heel andere."

De leraren zullen voor het begin van de lessen in de klas uitgebreid ingaan op het goede nieuws over hun medeleerlinge Wei Wei Hu die enkele uren eerder werd bevrijd uit de handen van een gijzelnemer. "Hoe de dag er verder uit gaat zien? Ik heb geen idee", zegt Kok.

Bij alle vreugde gaan zijn gedachten ook uit naar de vreselijke momenten die Wei Wei Hu heeft doorgemaakt. "Ik hoop dat ze psychisch niet te veel schade heeft opgelopen."

Gejuich

Om half tien barst er in klas 1V1 een daverend gejuich los. De dertig brugklasleerlingen krijgen taart en cola. Op het schoolbord schrijven de scholieren teksten als 'Welkom thuis W.W.' , zoals haar klasgenoten hun Chinese medeleerlinge noemen.

Lieke (12), de hartsvriendin van Wei Wei Hu, bloost van opwinding. "Ik heb de afgelopen twee nachten geen oog dicht gedaan. Ik zag steeds beelden voor me van een man met een mes", vertelt ze. De klasgenootjes Nienke en Michelle waren dinsdagmorgen om half negen al op bezoek bij Malou, het meisje dat aan de ontvoerder wist te ontsnappen. "Malou was ontzettend blij, maar ze heeft het ook heel moeilijk", vertellen ze. Malou gaat waarschijnlijk woensdag weer naar school. Ze is volgens de rector nog erg in de war.

Karin Snitjer, mentor van klas 1V1, zegt dat de gebeurtenissen de klas enorm hebben aangegrepen. "Lesgeven was er gisteren niet bij." Volgens haar mentor is Wei Wei Hu een vlijtige scholiere. "Ze is een stille maar oplettende leerlinge."

Wei Wei Hu is de oudste uit een gezin met vijf meisjes. Haar ouders spreken nauwelijks Nederlands. "De gezinssituatie zorgt ervoor dat ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Ze houdt het klassenboek bij. Het is een topmeid. Geweldig dat ze vrij is."