AMSTERDAM - De NS gaat vier spoorlijnen afstoten. Het spoorbedrijf zal staatssecretaris Melanie Schultz binnenkort laten weten dat het vanaf april 2005 niet meer gaat rijden op de Hofpleinlijn tussen Rotterdam en Den Haag, de Zoetermeerlijn, de lijn Arnhem-Tiel en Geldermalsen-Dordrecht. Door het afstoten van de spoorlijnen zijn honderden banen in het geding, aldus de Volkskrant.

Volgens de NS is de exploitatie van de spoorlijnen te duur. In een brief aan het personeel schrijft directievoorzitter Pamela Boumeester van NS Reizigers dat slechts een klein aantal reizigers gebruik maakt van de laatste twee lijnen. Het wachten is officieel nog op het advies van de ondernemingsraad, maar die zou in meerderheid voor het afstoten zijn.

Onlangs dreigde de NS al de exploitatie van de vier lijnen op te zeggen als Schultz niet met meer geld over de brug zou komen, maar de staatssecretaris wil wegens geldgebrek niet op de eis ingaan. De spoorwegen ontvangen voor de exploitatie van 23 zogeheten onrendabele spoorlijnen een compensatie van 90 miljoen euro per jaar. Afgesproken werd dat voor 2002 alle trajecten aanbesteed zouden worden. Dat is tot nu toe in slechts drie gevallen gebeurd.