CARLISLE - De Amerikaanse president George W. Bush voorziet een moeilijke tijd aan de vooravond en na de machtsoverdracht op 30 juni aan een Iraakse interim-regering. Maar de Verenigde Staten zullen de Irakezen helpen op hun weg naar democratie en vrijheid, zei Bush maandag in een rede op de militaire academie in Carlisle (Pennsylvania).

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij probeerde zijn visie voor een toekomstig Irak aan de Amerikaanse bevolking duidelijk te maken. In de opiniepeilingen valt de president steeds verder. De vernedering van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen en het grote aantal Amerikaanse militairen dat het leven verliest in Irak, heeft de Amerikanen sceptisch gemaakt inzake Irak.

De Amerikanen dragen op 30 juni de macht over aan een Iraakse interim-regering. Tot die tijd en ook daarna zal het geweld toenemen. "Irak staat op een kritiek punt", aldus Bush. Hij verwacht dat de "terroristen actiever en nog meedogenlozer worden". "Er liggen moeilijke dagen in het verschiet en de weg vooruit kan soms chaotisch lijken", zei Bush.

Terrorisme

Volgens hem is Irak "het centrale front in de oorlog tegen het terrorisme", maar "bepalen terroristen niet de toekomst van Irak". Hij noemde vijf stappen om democratie en vrijheid in Irak te bereiken. Het betreft de machtsoverdracht, het creëren van stabiliteit, het aanmoedigen van meer internationale steun, de aanpak van de infrastructuur en vrije verkiezingen.

Militairen

De Verenigde Staten houden voorlopig 138.000 militairen in Irak na de recente opleving van geweld. Zij vallen niet onder het commando van de nieuwe interim-regering en Bush noemde geen datum voor hun terugtrekking. "Zij blijven zolang als noodzakelijk is", aldus de president, en "als ze meer troepen nodig hebben zal ik er meer sturen".