MÜNSTER - De gewapende gijzelnemer van het 13-jarige Chinese meisje Wei Wei Hu uit Eibergen heeft zich dinsdagochtend overgegeven aan de Duitse politie. Het meisje raakte niet gewond en maakt het naar omstandigheden goed, aldus een Duitse politiewoordvoerder. De Duitse politie deelde mee dat het meisje in de veertig uur durende gijzeling seksueel is misbruikt.

De politie kwam de Nederlandse man in de nacht van maandag op dinsdag bij toeval op het spoor tijdens een routinecontrole bij het Duitse Greven. De gijzelnemer zette het meisje een mes tegen de keel en vluchtte met grote snelheid richting Münster. Daar wist de politie hem rond middernacht klem te rijden.

Omsingeling

De Duitse politie omsingelde het voertuig met honderden agenten en de Nederlandse politie voerde urenlange, moeizame onderhandelingen met de gijzelnemer. De dader zette bij herhaling het mes op de keel van het meisje, maar omstreeks half zes gaf hij zich over. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau in Münster en daar ondervragen Duitse én Nederlandse agenten hem.

Patiënt

Volgens de Duitse politie is de dader vermoedelijk een patiënt van een psychiatrische inrichting in of rond Utrecht. Het zou gaan om een 37-jarige man die niet was teruggekeerd van verlof. Wegens soortgelijke delicten zou hij eerder met de Nederlandse justitie in aanraking zijn geweest. De Nederlandse politie acht het nog te vroeg om daarover mededelingen te doen.

Ouders

In Eibergen hebben de ouders van Wei Wei Hu de onderhandelingen en de bevrijding in de nacht van maandag op dinsdag continu gevolgd. Uiterlijk onbewogen hebben ze het goede nieuws ontvangen, verklaarde een buurman. "Ze zijn enorm blij, maar hebben moeite dat te verwoorden. U merkt misschien weinig van een uitbundige stemming, maar die komt zeker op gang."

Wei Wei Hu is nog in Münster. Een woordvoerder van de Nederlandse politie verklaarde dat ze dinsdag zo snel mogelijk met haar ouders zal worden herenigd. Dit gebeurt op een geheime locatie, waarschijnlijk in Duitsland.

School

Op scholengemeenschap Het Assink in Eibergen waar het meisje in de brugklas zit, hangt de vlag dinsdagochtend in top. Rector W. Kok noemt de bevrijding van zijn leerlinge "geweldig". Alle leraren zullen in de eerste lessen ingaan op het goede nieuws over hun medeleerlinge.

De 13-jarige Wei Wei Hu werd zondag onder bedreiging van een mes ontvoerd tijdens een fietstocht met een vriendinnetje door het buitengebied van het kerkdorp Rekken. Het andere meisje wist te ontkomen.