AMSTERDAM - Ruud Lubbers, de hoge commissaris van de vluchtelingenorganisatie UNHCR, heeft ook twee jaar geleden onder vuur gelegen binnen zijn organisatie. Het televisieprogramma Nova zegt de beschikking te hebben over een intern memo van UNHCR waaruit dit blijkt. Twee jaar geleden werd hem het verwijt gemaakt te laks te hebben gereageerd op berichten dat hulpverleners in West-Afrika seks wilden met meisjes in ruil voor voedsel.

De Amerikaanse zender CNN bracht in 2002 een documentaire over het seksueel misbruik van hulpverleners in arme landen. In een reactie liet Lubbers destijds weten dat zulke dingen vaker voorkwamen. "Wij hebben ook gevallen ontdekt waarbij hulpverleners een relatie aangingen, maar het is gevaarlijk om te stellen dat het gaat om seksuele misdragingen."

De stafleden verweten Lubbers vervolgens dat hij deed alsof de beschuldigingen ongegrond waren en meisjes juist dankbaar zouden moeten zijn voor aandacht van Westerse landen.

De hoge commissaris is ditmaal in het nieuws vanwege de aantijging van een van zijn medewerkers dat hij haar in de billen zou hebben geknepen. Lubbers zelf noemt het onderzoek naar de aanklacht 'tijdverlies, niet meer dan dat'.