JERUZALEM - De Israëlische strijdkrachten hebben maandagavondgezegd dat de grootschalige operatie in het zuiden van deGazastrook ten einde is. Eerder op de dag was al te zien dat deIsraëlische manschappen zich terugtrokken uit het Palestijnsevluchtelingenkamp in Rafah.

Operatie Regenboog duurde zeven dagen en kostte volgens debetrokken Israëlische commandant Zakai aan 41 "terroristen" hetleven. Bovendien sprak hij van twaalf ongewapendeburgerslachtoffers.

Wapensmokkel

De militaire operatie was gericht op het definitief voorkomenvan wapensmokkel tussen de Gazastrook en Egypte. In totaal vondende Israëliërs drie tunnels die voor de grensoverschrijdendewapensmokkel zouden zijn gebruikt.

De militaire actie leidde tot grote internationale kritiek opvooral de verwoesting van Palestijnse huizen. Die moesten volgensde Israëliërs wijken, omdat de bufferzone langs de grens verbreedmoet worden.

Dakloos

Zakai zei maandagavond tegen de krant Haaretz dat er 56 woningenzijn vernield. Volgens de VN-organisatie die zich op de Palestijnsevluchtelingen richt, zijn het er zeker 180. Vele honderdenPalestijnen raakten dakloos.