KARACHI - De Pakistaanse justitie heeft vrijdag vier verdachten, onder wie hoofdverdachte sjeik Ahmed Omar, aangeklaagd wegens de ontvoering van en moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl. Volgens hoofdaanklager Raja Qureshi kunnen zij de doodstraf krijgen. Het proces begint op 29 maart.

De officiële aanklacht tegen de vier luidt ontvoering voor losgeld, moord en terrorisme. Pearl, verslaggever voor The Wall Street Journal

Eind februari verscheen er een videoband waarop te zien is hoe de journalist wordt vermoord. Zijn lichaam is niet gevonden.

De VS willen dat sjeik Omar wordt uitgeleverd om in Amerika terecht te staan, maar Pakistan wil dat alleen overwegen na afronding van het proces in Karachi. Onder zeer zware bewaking is de 28-jarige Omar vrijdag naar de rechtbank gebracht. De plaatselijke politie heeft de beveiliging in de stad flink opgevoerd.

In 1994 is Omar al eens veroordeeld, wegens de ontvoering van drie Britten en een Amerikaan. Vijf jaar later werd hij echter vrijgelaten, in ruil voor gijzelaars in een gekaapt Indiaas vliegtuig.