WASHINGTON/LONDEN - Nieuwe beelden van een Iraaks bruiloftsfeest dreigen de Amerikanen verder in de problemen te brengen. De film lijkt te bevestigen dat Amerikaanse militairen inderdaad een huwelijksfeest hebben aangevallen, iets waarvan ze eerder al zijn beschuldigd. De VS houden het erop dat de actie tegen rebellen was gericht. De BBC maakte maandag melding van de video.

De film toont beelden van een bruiloft en van de nasleep van een Amerikaanse aanval. Enkele slachtoffers lijken zeer op mensen die eerder nog zingend en dansend te zien zijn. Bij de aanval zijn tientallen Irakezen omgekomen. Donderdag al kondigde het Amerikaanse leger een onderzoek aan.

De Amerikaanse zender Associated Press Television News, die de beelden uitzond, zei niet te kunnen garanderen dat die authentiek zijn. De bruiloft was in Makr al-Deeb, bij de grens met Syrië. De amateurfilmer zou bij de aanval zijn omgekomen. Bij het feest is, zoals gebruikelijk, in de lucht geschoten.

Al eerder zijn daarover misverstanden ontstaan bij Amerikaanse soldaten die meenden te worden aangevallen. Op beelden van de Amerikaanse zender zelf zijn dode mensen te zien, die lijken op de gasten die eerder nog dansten en plezier maakten.

Maandag komen de VS en Groot-Brittannië met een nieuwe ontwerpresolutie over Irak. Ze leggen die voor aan de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse president Bush houdt daarna naar verwachting een toespraak waarin hij vermoedelijk meer vertelt over de machtsoverdracht aan de Irakezen, eind juni.

Amerikaanse parlementariërs houden rekening met meer aanklachten tegen hoge officieren wegens het mishandelen van gevangenen. Dit nadat de Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal Ricardo Sanchez, ervan wordt beschuldigd aanwezig te zijn geweest bij mishandelingen.

Steeds meer en steeds hogere militairen uit de VS worden verantwoordelijk gehouden voor de ernstige mishandelingen. De beschuldiging over Sanchez kwam van een advocaat die een beschuldigde militair verdedigt. Het Amerikaanse leger heeft de aantijging verworpen.