NIJMEGEN/ARNHEM - De politie gaat illegaal kamperende vissers in het stroomgebied van de grote rivieren de komende maanden streng aanpakken. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er steeds meer sportvissers uit binnen- en buitenland, die denken dat ze zonder toestemming in weilanden en uiterwaarden mogen overnachten.

De politie krijgt steeds meer klachten over vissers, die 's avonds een tentje opzetten bij het viswater, zodat ze 's morgens heel vroeg hun hengel kunnen uitwerpen. Deze illegale kampeerders veroorzaken overlast, brengen schade toe aan het gebied waar ze overnachten en gebruiken de struiken als toilet. De politie gaat vanaf deze week bekeuringen uitdelen aan overtreders, aldus de woordvoerder.

De politieregio's Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden gaan de controles gezamenlijk aanpakken. Zij richten zich vooral op het gebied van de Waalsprong, de Lingewaard en de Overbetuwe. Door dat gebied stromen de Rijn, de Waal en de Linge met alle nevengeulen, wielen en plassen. Behalve de grote rivieren is het meeste viswater in het gebied particulier eigendom, waarvoor een vergunning nodig is. Ook de omliggende grond is niet vrij toegankelijk.

Visakte

Behalve Nederlandse vissers heeft de politie volgens de woordvoerder ook al Polen, Duitsers en Russen betrapt langs het viswater. Met name de buitenlanders beschikken meestal ook niet over een visakte, die op grond van de Visserijwet noodzakelijk is om te mogen hengelen.

De politie gaat tot ongeveer half augustus gericht surveilleren langs viswater. De zegsman sluit niet uit dat er in de weekeinden ook een aantal malen gerichte acties zullen plaatshebben.