DEN HAAG - Minister Borst (Volksgezondheid) heeft donderdag overeenstemming bereikt met minister Zalm (Financiën) over extra geld voor het terugdringen van wachtlijsten in de zorg. De precieze hoogte van het bedrag is nog onduidelijk, maar zeker is dat Borst niet de gevraagde 700 miljoen euro krijgt.

Het kabinet praat vrijdag over de Voorjaarsnota. Hierin is opgenomen hoe het staat met de uitvoering van alle geplande uitgaven en bovendien bestaat er nu de mogelijkheid om bij te sturen.

De financiële ruimte voor extra uitgaven is door de verslechterde economische situatie overigens een stuk minder dan vorig jaar. Het kabinet heeft geld gereserveerd voor onder meer schoolgebouwen (45 miljoen), terrorismebestrijding en de aanpak van bolletjesslikkers.

Borst was nog de enige met wie Zalm geen overeenstemming had bereikt. Het kabinet bekijkt tweemaal per jaar hoe het staat met de wachtlijsten. Borst wilde nu al 700 miljoen euro extra, terwijl Zalm tot na de zomer wilde wachten omdat dan het effect van alle investeringen beter zichtbaar is.