AMSTERDAM - Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA wil de veiligheid op het spoor verbeteren door invoering van het Europese veiligheidssysteem Ertms. De partijen pleiten hiervoor naar aanleiding van de treinbotsing bij het Centraal Station in Amsterdam vrijdag, waarbij twintig mensen gewond raakten. Dat bericht de Volkskrant maandag.

CDA-Kamerlid Van Hijum wil dat minister Karla Peijs van Verkeer zo snel mogelijk met een stappenplan komt om Ertms in te voeren. "Daarin moet duidelijkheid komen over het tijdstip van invoering en de kosten van het systeem. Het invoeren zal jaren duren. Maar het is belangrijk om er alvast mee te beginnen", aldus Van Hijum.

Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) wil dat Peijs daarnaast een plan presenteert om de gevaarlijkste trajecten op het spoor veiliger te maken. Ze zegt te zijn geschrokken van de opmerking van Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad van Transportveiligheid, dat het spoor met een 'structureel veiligheidstekort kampt'.

VVD, D66 en GroenLinks zien vooralsnog geen reden om het veiligheidssysteem te vervangen. Invoering van zo'n nieuw systeem kost naar schatting enkele miljarden euro's. GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak kiest daarom liever voor het wegwerken van het achterstallig onderhoud aan de rails, de bovenleidingen en de wissels. "Want dat is ook riskant."

Bij het huidige systeem worden treinen tot stoppen gedwongen wanneer de machinist een rood sein negeert. Maar het systeem werkt niet op emplacementen en bij snelheden lager dan 40 kilometer per uur. De machinist moet dan zelf ingrijpen. Volgens het Algemeen Dagblad ging dat afgelopen jaar 281 keer fout.