NEW YORK - "Ordinaire hebzucht en misbruik van de welwillendheid van de Amerikaanse natie". De Amerikaanse autoriteiten hebben geen goed woord over voor de mensen die een slaatje probeerden te slaan uit de aanslagen op het World Trade Center in New York. Donderdag werden 23 personen aangeklaagd die na de grootste terroristische actie uit de geschiedenis valse claims hadden ingediend.

De aangeklaagden roken hun kans nadat twee gekaapte vliegtuigen zich op 11 september in de torens van het WTC hadden geboord. Kort nadat de toestellen insloegen stortten beide gebouwen in. Ongeveer drieduizend mensen kwamen daardoor om het leven.

De aanklachten lopen uiteen van verzekeringsfraude tot valsheid in geschrifte. De verdachten kunnen celstraffen krijgen tot vijftien jaar. Een aantal van hen had een valse overlijdensakte ingevuld in de hoop op een vette uitkering. Soms lukte dat ook. Volgens de politie van New York slaagde een man erin 190.000 dollar los te peuteren nadat hij had verklaard dat een van zijn kinderen was overleden. Later bleek dat het kind helemaal niet had bestaan.

Een andere man beweerde dat hij zijn broer had verloren. De broer zou om het leven zijn gekomen tijdens een zakelijke bijeenkomst in het WTC. De man inde van hulporganisaties 278.000 dollar voordat hij door de mand viel. Vijftien van de verdachten gingen er tezamen vandoor met 760.000 dollar, aldus de politie. De overige verdachten werden gearresteerd voordat ze geld in ontvangst konden nemen.

Van de 23 verdachten komen er dertien uit New York. De overigen komen uit andere delen van de VS en een komt uit China. "Mensen uit het hele land grepen hun kans om in New York hun slag te slaan", aldus officier van justitie Morgenthau. De Amerikaanse justitie verwacht nog meer arrestaties.