TUNIS - De 22 deelnemers op de Arabische top in Tunis hebben een actieplan aangenomen voor politieke hervormingen en de strijd tegen het internationale terrorisme. Daartoe hebben zij een document met dertien punten opgesteld. Dat liet de Tunesische president Ben Ali zondag tijdens de slotzitting weten.

Tijdens het tweedaagse overleg is behalve over democratisering en terrorisme over Irak en Israël gepraat. Zondag veroordeelden de Arabische leiders in een resolutie de acties van het Israëlische leger tegen de Palestijnen. Opvallend is dat voor de eerste keer impliciet ook een verwijzing naar Israëlische burgerslachtoffers is gemaakt met de zinsnede "burgers zonder onderscheid''.

Het Arabische actieplan zal waarschijnlijk worden besproken op G8-top. In de Amerikaanse staat Georgia komen de zeven rijkste industrielanden en Rusland volgende maand bijeen. Ook een aantal Arabische landen is uitgenodigd.

De Verenigde Staten willen op de G8-top een nieuwe plan presenteren voor betere betrekkingen tussen de Arabische landen en westerse landen en instituties als de NAVO. Toch benadrukten de deelnemers in Tunis dat het actieplan een "Arabische document'' is dat los staat van het Amerikaanse initiatief.

Tijdens de openingssessie zaterdag in Tunis baarde de Libische leider Kadaffi opzien door voortijdig te vertrekken. Hij zei later tijdens een persconferentie dat hij tot zijn daad was gekomen omdat de top "de agenda van de Arabische regeringen en niet van de Arabische volkeren volgt''. Het lijkt erop dat Kadaffi zijn land wil terugtrekken uit de Liga.