HILVERSUM - Jongerenomroep BNN is zondag een actie begonnen om zijn voortbestaan te garanderen. Dat meldde directeur G. Timmer. Onder de noemer 'BNN moet blijven' probeert de omroep de Eerste Kamer te overtuigen van het draagvlak dat hij zou hebben in de samenleving.

Na een intensieve wervingscampagne ('We zitten in de shit, dus wordt lid') heeft BNN inmiddels 224.000 leden. Om het voortbestaan te garanderen zijn volgens de Mediawet 300.000 leden nodig, maar staatssecretaris Van der Laan (Media) heeft voorgesteld dat aantal te verlagen naar 150.000. De Tweede Kamer is het daarmee eens, maar de Eerste Kamer stribbelt tegen.

De Senaat is bang voor gelegenheidswetgeving om alleen BNN tegemoet te komen. Bovendien wensen de senatoren dat Van der Laan haar plan vervat in een groter wetsvoorstel waarin de volledige mediavisie van het kabinet is opgenomen. De bewindsvrouw heeft dat inmiddels toegezegd.

Via de site www.bnnmoetblijven.nl kunnen mensen hun zorgen doorgeven over het mogelijk verdwijnen van de omroep. Die mailtjes biedt de omroep later aan de senatoren aan. De leden worden via een aparte mailing extra aangespoord om hun zorgen kenbaar te maken. Naast de site is er ook een sms-nummer (9090) om de reacties te registeren.

Hartslag

BNN heeft overwogen mensen op te roepen direct naar de Eerste Kamer te mailen, maar heeft daar vanaf gezien. Wel begint op radio en tv een indringende spot waarin BNN aanvankelijk omgeven is met het geluid van een hartslag, maar aan het eind van de boodschap is die hartslag weg. "We hebben bewust niet voortgeborduurd op de campagne 'in de shit', want we zitten nu in een andere situatie'', aldus Timmer. "We willen de politiek laten zien dat wij een partij zijn die ertoe doet. We hebben trouwens ook afzonderlijke acties in de planning, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen.''

Timmer is zeker niet gerust op de ontwikkelingen in de Eerste Kamer. "Er zijn wel mensen die mij zeggen dat het daar wel goed komt, maar ik vind het een dubbeltje op zijn kant. De politici houden de komende weken hun kaarten aan de borst. Ik zie onvoldoende basis om de uitkomst met vertrouwen tegemoet te zien.''