UTRECHT - CNV-voorzitter D. Terpstra wil nog een laatste poging doen om het voorjaarsoverleg te redden. "We willen zoeken naar een mogelijkheid om de impasse te doorbreken.'' Hij gaat maandag overleggen met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB.

Zondag zei hij dat hij wil kijken of er "ergens een bruggetje'' is te slaan. "Dat kan op dit moment alleen met de werkgevers.'' Als het met hen lukt, hoopt Terpstra er ook de FNV bij te krijgen. Afgelopen dinsdag werden partijen het niet eens over een regeling voor het prepensioen. De sociale partners hebben tot woensdag de tijd om een compromis te bereiken. Als alle partijen zich daarachter scharen, wil het kabinet erover nadenken.

Het gaat de CNV-voorzitter niet alleen om de leeftijd maar vooral om de vrijwilligheid bij deelname aan het prepensioen. "Dat klinkt mooi maar het is de bijl aan de wortel van het systeem. De mensen met genoeg geld kunnen eruit stappen en zich elders laten verzekeren. De onderkant moet de premies opbrengen.'' Volgens Terpstra wordt het dan te duur en schuift de pensioenleeftijd automatisch op naar 65 jaar. Ook de overgangsregeling van het oude systeem naar een nieuw vindt hij niet deugen.

Hij verwijt met name het CDA dat het zich zo terughoudend opstelt. "Solidariteit zou die partij in de genen moeten zitten. Hoe kunnen we als schild voor de zwakken staan. Maar daar merk ik niets van.'' Het is volgens hem ook ouderwets te denken dat de overheid dit kan regelen. "Het gaat om de vormgeving van de arbeidsverhoudingen voor de toekomst. Daar moeten de sociale partners deel aan hebben'', aldus Terpstra.