PARIJS - Op vliegveld Roissy-Charles de Gaulle bij Parijs is zondagmorgen een deel van een gloednieuwe vertrekhal ingestort, nadat het dak naar beneden was gekomen. Ook een loopbrug die aan de terminal vastzat stortte in. Er zijn volgens hulpdiensten zes doden gevallen en drie gewonden.

Reddingswerkers hebben met speurhonden het puin doorzocht en gaan er vanuit dat er geen slachtoffers meer onder liggen. De tonnen beton, staal en glas liggen over een oppervlakte van 50 bij meter. Waarschijnlijk zijn alle slachtoffers passagiers. Eerder was er sprake van dat medewerkers van de luchthaven waren omgekomen.

Minister De Robien van Transport heeft gezegd dat het zeker niet om een terroristische aanslag gaat. President Chirac heeft onmiddelijk een onderzoek gelast. Het Openbaar Ministerie kondigde zondagnamiddag aan een justitieel vooronderzoek te zijn begonnen naar personen die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan "onvrijwillige doodslag''.

Het ongeval gebeurde om 07.00 uur. Er waren toen weinig passagiers in de terminal. Even daarvoor waren scheuren in het dak van de vertrekhal ontdekt en de politie stond op het punt het gebied af te zetten. Drie politiemannen raakten licht gewond toen het dak instortte.

Onmiddellijk trad het rampenplan in werking. Leger en politie zijn permanent aanwezig op het vliegveld en waren snel te plekke. Ze kregen versterking van ruim tweehonderd brandweerlieden. Een aantal vluchten wordt nu omgeleid via vliegveld Orly ten zuiden van Parijs.

Vertrekhal 2E is nog maar een jaar oud en wordt als prestigeobject vooral gebruikt door Air France. In 1999 werd begonnen met de bouw van de terminal die jaarlijks zes miljoen passagiers kan verwerken. De bouw kostte 750 miljoen euro. De opening in 2003 werd een week uitgesteld omdat er een luchter naar beneden was gekomen. Net op het moment dat de terminal op veiligheid werd geïnspecteerd. Critici menen dat de vertrekhal te snel is gebouwd.