AMSTERDAM - Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraalzal pas maandagmorgen vanaf het begin van de dienst weer vollediggenormaliseerd zijn. Dat is de verwachting van ProRail.

Vrijdagavond botsten ten oosten van het Centraal Station tweetreinen op elkaar. Daarbij vielen twintig gewonden, van wie twee erernstig aan toe zijn. Zes personen liggen nog in een ziekenhuis.

Bergingswerkzaamheden

Zaterdag omstreeks twaalf uur werd duidelijk dat in hetverwrongen deel van de intercity zich geen personen meer bevonden.Tot dan had het reddingswerk daar nog rekening mee gehouden. Debergingswerkzaamheden zullen waarschijnlijk tot zondagmiddag duren.

Sinds zaterdagmorgen rijden weer treinen vanuit AmsterdamCentraal naar het westen (Schiphol, Haarlem en Zaandam). ProRailverwacht dat van de zes versperde sporen aan de oostzijde van hetstation er zondagochtend vanaf het begin van de dienstregeling tweevrijkomen en rond het middaguur nog eens twee. De laatste tweesporen zullen maandag bij aanvang van de dienst weer volledighersteld zijn. De nachtnettreinen tussen Amsterdam en Utrechtworden in de nacht van zaterdag op zondag door bussen vervangen.

Veiligheidssysteem

De vakbond voor rijdend personeel VVMC is van mening dat hetveiligheidssysteem moet worden verbeterd. Bonden en personeelwijzen hier al een aantal jaren op. Het huidige systeem laat hetsoms afweten, zei zaterdag D. Cijs van de vakbond. Het personeelwil van de leiding weten wat hiervan de oorzaak is.

"Onze leden doen steeds meer meldingen van situaties die nietzouden mogen voorkomen. De problemen worden besproken in deveiligheidscommissie, maar er gebeurt verder weinig", aldus Cijs.Hij hoopt dat door het ongeluk iedereen weer is wakker geschud.Volgens de vakbondsman spelen ook de verkorte en snellereopleidingen van de machinisten een rol. "Het is vooral eengeldkwestie."

Schade

De Nederlandse Spoorwegen hebben nog geen idee hoe groot deschade van het ongeval is. Het voorste rijtuig van het verongeluktetreinstel waarin passagiers zaten, is total loss. Ook kunnenreizigers die vertraging hebben opgelopen, geld terugvragen van deNS.

Een woordvoerster zei dat ProRail al een eerste onderzoek naarde oorzaak van de botsing heeft uitgevoerd. Over de uitslag daarvandeed zij geen mededelingen.