DEN HAAG - Minister Korthals van Justitie wil "in enkele gevallen" bolletjesslikkers bewust laten lopen om zo de criminele organisatie die schuilgaat achter de drugssmokkel te ontmantelen.

Korthals wil de maatregelen tijdelijk en een zeer enkele keer toepassen. Dat is wat hem betreft een goede manier om te achterhalen waar de drugsbendes zitten.

Korthals kondigde zijn voornemen donderdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Kamer werd overvallen door het plan van de VVD-minister. Dit zogeheten 'doorlaten' van mensen ligt na de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden-Van Traa en de daarop volgende tijdelijke commissie-Kalsbeek uiterst gevoelig.

De Kamer heeft enkele jaren geleden immers afgesproken dit niet meer te doen. De omstreden opsporingsmethode van het doorlaten komt erop neer dat politie en justitie mensen of criminele transporten bewust niet tegenhouden om de sporen te volgen naar het grotere criminele netwerk erachter.

Geen bezwaren

Korthals zei na afloop van het debat "niet te zien wat er tegen is". "Maar als de Kamer dwars gaat liggen, gaat het plan niet door", aldus de bewindsman. Hij komt een dezer dagen met een brief aan de Kamer.

Pas dan zullen de fracties aangeven wat zij ervan vinden. Alleen de VVD-fractie heeft nu al onomwonden aangegeven er niet onwelwillend tegenover te staan.

Korthals vindt dat hij voortvarend te werk gaat bij de aanpak van de drugssmokkel via luchthaven Schiphol. Zo liggen er plannen klaar voor een complex van 106 cellen op Schiphol-Oost en 10 speciale 'bolletjesslikkerscellen'.

Ook komt daar extra zittingscapaciteit. Slikkerscellen zijn er ook al in Bloemendaal (60), Scheveningen (11) en op Schiphol (11). Mensen zitten daar vijf tot zes dagen en verhuizen dan naar het grenshospitium in Roermond. Ook zal het kamp in Zeist voor drugssmokkelaars ingericht worden, zo werd vorige week al bekend.

Later vastgezet

Korthals gaf verder aan ervoor te voelen om bolletjesslikkers die bijvoorbeeld slechts twee bolletjes hebben geslikt, niet direct vast te zetten maar met een dagvaarding weg te sturen. Dat betekent niet, zo benadrukt hij, dat wij ze laten lopen. Zij worden alleen pas vastgezet nadat de rechter heeft geoordeeld en niet daarvoor al. De Kamer dubt nog over het idee.

Er klopt wat Korthals betreft niets van de suggestie dat Nederland de Nederlandse Antillen en Aruba tegen de afspraken in niet zou helpen met mensen en middelen om drugssmokkelaars aan te pakken.

Zijn Antilliaanse collega Martha moet exact aangeven wat hij nodig heeft en waarom. Een simpel wensenlijstje is niet genoeg, aldus Korthals. "En dat weten de Antilliaanse autoriteiten."

/NIEUWSKorthals wilde zich beraden over bolletjesslikkersJustitie laat drugskoeriers lopen