MADRID - De Spaanse kroonprins Felipe en de journalisteLetizia Ortiz zijn zaterdag in Madrid in het huwelijk getreden.Tijdens een mis in de Almudena-kathedraal gaven de 36-jarigekroonprins en de 31-jarige voormalige journaalpresentatrice elkaarhet ja-woord.

De officiële huwelijksvoltrekking vond plaats nadat koning JuanCarlos met een hoofdknik zijn toestemming had gegeven. Daaropspraken Felipe en Letizia hun huwelijksbeloftes uit en wisseldenringen uit. Ook schonken bruid en bruidegom elkaar gouden munten,als teken van de voorspoed die ze elkaar toewensen.

De kroonprins en zijn aanstaande waren in het eerste deel van demis zichtbaar gespannen, maar na de uitwisseling van dehuwelijksbeloften brak de opluchting op beide gezichten door.

Bomaanslagen

Aan het eind van de mis las de aartsbisschop van Madrid, AntonioMaría Rouco Varela, de zegen voor namens Paus Johannes Paulus II.De huwelijksmis was op verzoek van het bruidspaar opgedragen aande 192 slachtoffers van de dodelijke bomaanslagen op vierforensentreinen in Madrid. De feestelijkheden rondom het huwelijkzijn daarom minder uitbundig dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Het bruidspaar maakt na het vertrek uit de kathedraal eenrondrit door Madrid in een gepantserde auto. Om 13.00 uur legtLetizia haar boeket volgens traditie bij het beeld van Maria in deAtocha-basiliek. Om half drie begint in het koninklijk paleis eenlunch voor 1400 gasten.